17/2
2010

Resultaten poll : Hoe sluit jij je HD Digibox/Digicorder aan

door redactie

Vorige week stelde we onze trouwe ‘Telenet Digital TV Blog’-lezers de vraag hoe zij hun (HD) Digibox/Digicorder aansluiten. We ontvingen maar liefst 321 votes. Waarvoor dank!

- Zo’n 70% van de ondervraagden zou zijn of haar (HD) Digibox/Digicorder aansluiten via HDMI.

- 20,5% van de ondervraagden zou een scart kabel gebruiken om de verbinding te maken tussen (HD) Digibox/Digicorder en het TV-toestel.

- 8,5% laat ons weten zowel een HDMI kabel als een Scart kabel te gebruiken.

- Ten slotte zou 1% van de ondervraagden de (HD) Digibox/Digicorder op een andere manier aansluiten.

Opmerking rond dubbelgebruik scart-HDMI:
Wanneer je jouw (HD) Digibox/Digicorder zowel met HDMI als met scart aansluit, werkt slechts één van beide aansluitingen. Welke? Dat hangt af van je instellingen. Kies daarom – indien mogelijk – enkel om de HDMI aan te sluiten. Op deze manier ben je verzekerd van de beste beeld en geluidskwaliteit van Digitale Televisie van Telenet.
Indien je een video- en/of DVDrecorder hebt, mag je deze tegelijkertijd aansluiten via de scart-VCR-connector.
Meer informatie rond de verschillende aansluitingen en instellingen op onze online support.

Wist je dat:
Scart oorspronkelijk een franse standaard is en een afkorting is voor ‘Syndicat des Constructeurs d’Appareils Radiorécepteurs et Téléviseurs’.
HDMI staat voor ‘High-Definition Multimedia Interface’.

 Resultaten poll : Hoe sluit jij je HD Digibox/Digicorder aan

Over redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van de Telenet Blog. Dit is ons venster op de telecomwereld. Een forum met nieuwtjes, opiniestukken, initiatieven, faits divers, onze bedrijfscultuur, … Ook jouw mening lezen we hier graag.

Overige berichten van deze auteur

Aanverwante artikels:

 1. Software update HD Digibox en HD Digicorder
 2. Resultaten poll ‘Startgids’ Digital TV
 3. Tip: beheer je Digibox/Digicorder op Mijn Telenet
 4. Tip: Kan ik een (HD) film verder bekijken op mijn 2de Digibox of Digicorder?
 5. Software update SD Digibox


39 reacties

  HDMI geeft inderdaad een schitterend beeld.
  Spijtig genoeg ontbreekt digitaal (optisch) dikwijls het surround signaal, zodat mijn muziekinstallatie enkel stereo geluid weergeeft. Via de scart komt dat signaal wel door.
  Kan Telenet mij daarvoor een oplossing geven? Bedankt bij voorbaat.

  17 februari 2010 om 11:36 RV

  SCART-aansluiting is nodig indien je teletekstondertiteling wilt hebben van opgenomen programma’s op de harde schijf. HDMI-aansluiting kan enkel teletekstondertiteling van direct te bekijken programma’s weergeven, maar niet van opgenomen programma’s. Enig idee wanneer dit wel mogelijk zal zijn bvb na een softwareupdate?

  17 februari 2010 om 17:00 LPR_coach

  Beste Rv,

  Hierbij de juiste instellingen om dit te laten werken. Heeft u de Dolby digital al nagezien ? Deze moet op ja staan om Dolby Digital door te krijgen. Huisje -> instellingen -> Digibox/Digicorder -> aansluitingen

  Vriendelijke groet,
  DigitaalTv

  17 februari 2010 om 20:11 DigitaalTV

  Beste Lpr_Coach,

  Dit is technisch erg complex om dit via Hdmi mee uit te zenden tijdens het uizenden van een opname.
  Ik ga u feedback doorzenden naar de juiste dienst. Wanneer hier een update voor komt, laten wij het u weten

  Alvast bedankt voor u feedback.

  Vriendelijke groet,
  DigitaalTv

  17 februari 2010 om 20:20 DigitaalTV

  Ik heb, betreft TxT-ondertiteling, reeds diverse mails
  o.a. deze:

  QUOTE
  Ondertussen zijn we bijna 5 maanden verder en ondertiteling mee opnemen, of weergeven na pauze, werkt nog steeds niet via HDMI…
  Als dit bij INDI kon moet dit bij TN toch ook kunnen. Is m.i. toch geen
  aanpassing die massa’s geld kost. Gewoon kopiëren van INDI-software en het werkt
  Vooruit Telenet, respect voor de klant aub!
  UNQUOTE

  naar “de juiste dienst” verzonden doch heb nooit antwoord gekregen!

  18 februari 2010 om 09:38 Wertje

  Beste Wertje,

  Helaas is het niet mogelijk de software van Indi te kopiëren. Opmerkingen of verbeter punt geven wij altijd door aan de juiste afdeling.
  Hier gaat u niet altijd direct iets van merken, of een antwoord op krijgen. Bezoek zeker regelmatig de Status Pagina van Telenet.
  Hier worden software updates aangekondigd, ook worden hier de verbeter punten gemeld.

  Hoop u zo voldoende informatie gegeven te hebben.

  Vriendelijke groet,
  DigitaalTv

  18 februari 2010 om 21:27 DigitaalTV

  Meestal verschijnen de software updates op de status pagina nadat ze zijn uitgevoerd , allee die ervaring heb ik toch.
  Teletekst ondertiteling werkt hier ook niet zo goed.Wel op VTM en éénHD maar op BBC of de duitse zenders werken die meestal niet.

  19 februari 2010 om 07:39 Dirk

  Beste Dirk,

  Software updates worden de dag zelf bekend gemaakt. Dit omdat wij tot de laatste dag nog kunnen bepalen dit wel of niet door te voeren.
  BBC teletekst zendt BBC zelf uit, als hier fouten in zitten kunnen wij helaas niets aan doen. Als er veel meldingen binnen komen, nemen we met contact op met BBC. Dit geld ook voor de Duitse teletekst, contact opnemen met de klantendienst is de oplossing :)

  Vriendelijke groet,
  DigitaalTv

  19 februari 2010 om 18:58 DigitaalTV

  Ik blijf het jammer vinden dat Telenet nog steeds het probleem van de volumeregeling in combinatie met HDMI niet heeft opgelost. Als je je digicorder via de HDMI kabel aansluit dan werkt de volumeregeling van je digicorder namelijk niet meer. Je moet dan telkens de mode wisselen op je afstandsbediening. Beetje jammer…

  20 februari 2010 om 12:21 Dirk Apers

  Vijf jaar geleden kocht ik een digicorder.Volgens het boekje is er geen HDMI aansluiting.Graag zou ik een LED tv kopen,maar er staan enkel HDMI en component aansluitingen aan.Zoals men mij vertelt heeft is scart analoog en de rest digitaal.Nu zou ik willen weten of ik die TV digitaal kan aansluiten?En wilt dat dan zeggen dat ik nu geen digitaal beeld heb of gebeurd dat via de RF kabel.

  14 maart 2010 om 21:44 Martine Keyen

  Beste Martine

  De Digicorder waarover je beschikt kan je perfect aansluiten op je nieuwe LED TV.
  High Defenition kwaliteit zal je dan wel niet doorkrijgen aangezien de SD Digicorder geen HD beelden aankan, en ook niet over een HDMI uitgang beschikt.
  Je zal hem dan via SCART moeten aansluiten.

  Wat je altijd kan doen is overstappen naar een HD Digibox/Digicorder, zodat je wel in HD kwaliteit kan kijken.

  Mvg

  DigitaalTV

  17 maart 2010 om 17:09 DigitaalTV

  Werd er ondertussen al iets gedaan aan het euvel van de volumeregeling bij een hd digicorder dia via HDMI werd aangesloten? Ik kocht net een Plasma-TV met HDMI aansluitingen, maar gebruik voorlopig nog de oude digicorder. Ik overweeg om over te stappen op de HD digicorder, maar die volumeregeling vind ik echt vervelend.

  21 januari 2011 om 17:03 Geoffrey Vermeersch

  Dag Geoffrey, de volumeregeling met HDMI-aansluiting is nog niet mogelijk via de HD-Digicorder. Dit gaat enkel via de afstandsbediening van de televisie.

  25 januari 2011 om 13:18 Charlotte

  had mijn digicorder via hdmi aangesloten.maar voor het geluid vondt ik het heel lastig dat je steeds via tv moet gaan.nu heb ik terug mijn scartkabel aangesloten en hdmi kabel weg gelaten . maar nu kan ik niet meer op mijn tv gids,tv-theek,of huisje klikken gebeurd niets ? krijg geen verbinding meer???????????

  28 januari 2011 om 09:47 nathalie etienne

  Mijn schoonouder zijn overgestapt naar HD digicorder. Tv is aangesloten via hdmi. De volumeregeling werkt hier wel. Blijkbaar door nieuwe hadware. daar ik zelf mijn HD Digicorer huur vraag ik me af of ik de oude kan wisselen voor een nieuwe, die de volumeregeling wel aan kan.

  10 maart 2011 om 19:39 jurgen verheye

  Dag Jurgen, het is voorlopig nog niet mogelijk om je huidige HD Digicorder in te ruilen voor een nieuwe.

  25 maart 2011 om 16:11 Charlotte

  Ik heb een HD digicorder sinds jaar ongeveer nu. Kocht me vrijdag april (geen grap) een LED TV van Samsung. De laatste nieuwe UE40D5720 welke NET op de markt zijn. Aangesloten op HDMI werkt mijn volumeknop NIET als ik de afstandsbediening van Telenet gebruik. Ik dien telkens de afstandsbediening van mijn samsung TV erbij te nemen. Dit is NIET aanvaardbaar zelfs voor me anno 2011!
  Wat kan ASAP hieraan gedaan worden door Telenet voor mij als klant?
  Indien hier geen oplossing voor te vinden is denk ik er zelfs aan om over te stappen naar de concurrentie.

  3 april 2011 om 11:13 Yvan

  Dag Yvan, we nemen telefonisch contact met je op om het probleem op te lossen.

  5 april 2011 om 07:08 Charlotte

  Charlotte,
  Ik heb ook een nieuwe LED-tv van Samsung, aangesloten op HDMI, met hetzelfde probleem van aanpassing van het geluidsniveau.
  Bestaat hiervoor nu een oplossing ?

  6 april 2011 om 10:03 Stefan

  Dag Stefan, het is helaas technisch nog niet mogelijk om het volume via HDMI te regelen. Momenteel is de beste oplossing het instellen van je afstandsbediening voor dubbel gebruik.

  6 april 2011 om 11:32 Charlotte

  hallo heb gisteren een nieuwe tv gekocht een philips en de digicorder aangesloten via scart maar deze werkt niet. moet deze mss via hdmi daar het een nieuw toestel is???

  9 april 2011 om 12:52 pedro

  Beste,
  Is er al iets ondernomen om het probleem met de volumeregeling via HDMI op te lossen? Mijn ouders zijn +80 en het is al een hele prestatie dat ze met de digibox overweg kunnen maar de dubbele afstandsbediening zorgt toch wel voor nodeloze verwarring en ergernis. Het volume van posten onderling verschilt enorm dus bij zappen moeten ze telkens ook de TV bediening bij de hand hebben voor het volume, we hebben al tape geplakt op de afstandsbedieningen maar ‘t is wel raar dat ze met de huidige technologie daar nu zitten met afgeplakte afstandsbedieningen en dat de zaken ingewikkelder worden ipv simpeler.
  Mvg, Caroline

  1 juli 2011 om 19:35 caroline pauwels

  Telenet redeneert: zolang je niet echt dreigt met overstappen naar de concurrentie ben je als klant niet echt van groot belang. (zie Ivan)

  4 augustus 2011 om 14:36 Frank Leblanc

  Het is technisch onmogelijk om volume via hdmi te regelen. Het is net omdat de data via hdmi digitaal en dus zonder kwaliteitsverlies naar de tv wordt gestuurd, het niet mogelijk is om het volume te wijzigen. Dit is niet enkel zo bij de telenet hd digicorder, maar bij ELK toestel dat u via hdmi aansluit, dit is gewoon een onoverkomelijke eigenschap van de technologie zelf. Telenet afdreigen om naar de concurrentie overstappen heeft dus wenig nut. Als u een toestel van de concurrentie via hdmi zou aansluiten, dan heeft u hetzelfde probleem.
  Er is echter een simpele en perfect toepasbare oplossing die hier al werd aangehaald door een medewerker van telenet: stel uw telenet afstandbediening in voor dubbel gebruik. Wat houdt dit concreet in: wanneer u de volumeknoppen van uw digicorderafstandsbediening na deze instelling gebruikt, zullen deze rechtstreeks het volume aanpassen bij u tv, zoals u anders met de afstandsbediening van uw tv zelf zou doen. Ik zie niet meteen in welke problemen er nog kunnen zijn nadat u deze simpele wijziging heeft toegepast.

  Vriendelijke groeten,
  Vincent.

  17 november 2011 om 22:04 Vincent Horemans

  Heb vandaag een NIEUWE HD Digicorder via HDMI aangesloten op mijn Samsung Full HD LCD. Krijg enkel klank en geen beeld! Ik krijg de melding dat de HD HD geen copyright licentie heeft ????????????? PFFFF Wat is dat nu weer?

  23 november 2011 om 20:44 Bart

  Ik ben reeds verscheidene jaren klant bij Telenet (Digitale TV, internet, telefonie). Ik wens mijn klassieke Digicorder om te wisselen voor een HD model en ben ook bereidt om de hogere maandhuur te betalen. Ik krijg echter ook een éénmalige rekening van 50 euro gepresenteerd, zogezegd om hun administratie te vergoeden. Ronduit schandalig !! Er zijn wel promo’s om nieuwe klanten te ronselen, maar trouwe klanten belonen dat gaat helemaal niet ! De afspraak met Belgacom is al gemaakt.

  7 december 2011 om 11:10 Dirk

  Ik zou graag mijn HD Digibox willen aansluiten aan mijn beamer. Maar deze heeft alleen deze ingangen: VGA, Component, en de normale geel-rood-wit kabel. Dus vandaag heb ik mij een HD Digibox gekocht, omdat ik wist dat ik deze kon aansluiten via Component aan mijn beamer (dat dacht ik toch, omdat mijn Digicorder deze aansluiting toch had..).
  Spijtig genoeg niet dus, maar wat moet ik nu doen? Mijn beamer heeft geen scart of HDMI..
  Ik heb mij al een converter gekocht voor HDMI -> DVI en van DVI -> VGA, maar ik krijg geen beeld door.. Wat moet ik nu doen? Ik krijg wel beeld door als ik mijn HD Digibox verbind via scart naar mijn oude tv en die verbind met mijn beamer via de geel-rood-wit kabel, maar dan moet men TV altijd aanstaan als ik via men beamer tv wil kijken.. (en dat is de bedoeling..)

  Kan iemand mij helpen?

  Alvast bedankt!

  4 januari 2012 om 00:52 Gilles

  @Dirk

  Het is inderdaad ronduit schandalig hoe Telenet alles doet om nieuwe klanten te lokken maar trouwe klanten gewoon belazerd.

  Ik was zelf al jaren klant bij Telenet (enkel internet) toen ik besliste om ook digitale televisie te nemen. Omdat ik niet meer nodig had, besliste ik om de Shake+ met Basicnet XL te nemen, in totaal 35 euro per maand. Voor deze aanpassing moest ik 50 euro activatie kosten betalen, terwijl nieuwe klanten op dat moment konden genieten van een gratis activatie promotie. Hoe belazerd voel je je dan? Toen ik voorstelde om mijn account dan te vewijderen en opnieuw aan te maken werd gezegd dat dit niet ging, dat je niet opnieuw klant kunt worden van Telenet als je minder dan een half jaar geleden hebt opgezegd.

  Ik heb die 50 euro dan maar betaald. Maar het wordt beter…

  Een maand later werd de internet formule Basicnet XL geschrapt en vervangen door Basic Internet, die niet alleen goedkoper is, maar ook nog eens verdubbeld is (en meer) qua snelheid, downloadlimieten en andere voordelen.

  Voor mij verandert er niets, ik blijf gewoon gefactureerd worden voor Basicnet XL alsof het nog gewoon te koop is en indien ik dit wil aanpassen zodat ik goedkoper, sneller en meer kan downloaden, moet ik 50 euro betalen.

  Telenet blijft gewoon maar shakes uit hun duim zuigen om klanten te lokken maar bestaande klanten blijven de dupe omdat zij minder waar krijgen voor meer geld.

  21 februari 2012 om 12:09 Bert

  Heb Samsung led-tv (2011), deze rechtsreeks aangesloten met HDMI van digicorder (2012) en homecinema van LG ook rechtstreeks op TV met HDMI. Voor het geluid is homecinema afhankelijk van optische kabel van TV naar homecinema. Geluid perfect te regelen met afstandsbediening van Telenet. Juist 1 klein probleemke, HD kanaal “prime star HD” komt er zeer luid door en is niet te regelen met afstandsbediening Telenet. De andere HD kanalen zijn gewoon te regelen, hoe moet ik dat klein probleempke oplossen ?

  16 april 2012 om 21:24 Sigrid

  bert en dirk
  jullie hebben ook in het begin
  promotie gehad dus niet overdrijven
  of zijn julie jaloers om op nieuwe klanten
  van telenet
  w

  19 mei 2012 om 20:52 muckiba

  Ik heb een HD digicorder waarmee ik 2 zaken kan opnemen maar dan wel naar één van deze twee opnames moet kijken. Bij het nieuwe type digicorder kan je 2 zaken opnemen en toch nog naar een andere zender digitale tv kijken.
  Ik betaal even veel huur als iemand met het nieuwe type digicorder. Het is dus normaal dat als ik mijn oude digicorder binnenbreng ook het nieuwe type kan huren aan dezelfde prijs. Toch?

  Ik heb ook het probleem met volumeregeling via HD en ik heb ook een abbonement dat nu veel goedkoper is geworden terwijl ik nog steeds volle pot betaal. (om over te schakelen dien ik dus administratieve kosten te betalen).

  Ik herken de verhalen van de collega-telenetklanten dus zeer goed.

  6 juni 2012 om 07:46 David Mertens

  Dag David, kan je ons jouw klantgegevens bezorgen? Dat kan eventueel ook via Facebook of Twitter. Bedankt.

  6 juni 2012 om 08:19 Charlotte

  ik heb een samsung 3d led tv een 6 serie en de niet hd zenders op mijn digibox trekken op geen kl..ten op mijn tv raar ik denk dat ik een nieuwe digibox nodig heb mijne is zo’n 4 jaar oud denk ik..
  en ja alle instellingen zijn goed ingesteld..

  12 juni 2012 om 18:37 tom van lijssebettens

  Hey Tom, kan je ons jouw klantgegevens bezorgen? Dat kan eventueel ook via Facebook of Twitter. Bedankt.

  13 juni 2012 om 08:06 Charlotte

  Ik lees hier ergens dat elk HDMI toestel dat volumeprobleem heeft. Ik sluit af en toe mijn mac mini aan op deTV via HDMI en heb dan dit probleem niet. Volgens mij zijn jullie niet 100 % eerlijk. Heb er al enkele malen voor gebeld en zelfs de reactie gehad van één van jullie medewerkers dat het aan de kwaliteit van de HDMI kabel ligt. Beste mensen, HDMI is digitaal. Werkt ofwel 100 % goed ofwel 100 % niet. Iets er tussen bestaat niet.

  24 december 2012 om 16:48 Rudy Van Bunder

  Hallo,weet iemand de regio nr van Herk-de-stad voor in te geven van telenet zeders zoeken?

  8 januari 2013 om 11:26 Strauven Benny.

  Draai of keer het zoals je wil maar Belgacom heeft dat HDMI volume probleem prachtig opgelost met de afstandbediening zo te programmeren dat je de volume regeling van de TV bedient zonder dat je van mode moet overschakelen. Voor oudere mensen is dit zeker de oplossing , alles bedienen zonder nadenken.

  12 mei 2013 om 11:04 Jan

  hallo,kan iemand mij helpen ik krijg geen menu of nog de zenderbalk op mijn gewoon tv van in de kamer wat kan ik doen . thx

  13 juni 2013 om 12:54 steve

  Ik heb een afstand bediening van logitech aan geschaft .Hierop kan ik via pc meerdere scènes programmeren zoals watch tv .Dit houdt in dat bij een druk op de toets watch tv automatisch mijn tv opspringt en ook mijn dígicoder en dat in de scène om het volume te regelen automatisch dit op tv gebeurt en het kiezen van een andere zender dit automatisch op de dígicoder gebeurt zonder te moeten switchen tussen mode tv en mode digibox. Misschien is dit wel een oplossing die telenet kan aanreiken afstands bediening kost wel ietsje meer als een andere.mvg Patrick

  9 juli 2013 om 22:22 Patrick