20/9
2009

Tv-tip: vanavond in Panorama

door redactie

Vanavond kun je op Canvas kijken naar een interessante reportage over het succes van TED, de jaarlijkse conferentie waarop verschillende mensen uit de Technology, Education en Design-sector hun ideeën uiteenzetten. Wie op een TED-conferentie mag spreken heeft een wereldniveau bereikt. Een ticket bedraagt 6.000 dollar, maar gelukkig deelt TED zijn presentaties doorheen het jaar op hun website, en zijn ze op die manier een gratis inspiratie voor iedereen van ons.

De meest wilde ideeën krijgen er een eerlijke kans, want elk briljant idee is eerst een dwaas idee. Elke spreker krijgt 18 minuten om dat idee aan het publiek over te brengen en dat publiek belooft de volle achttien minuten zijn volledige aandacht te geven. Een feest van vooruitgangsoptimisme en geloof in de toekomst, ook in tijden van crisis.
TED is een vrijhaven waar nieuwe ideeën de vrije loop krijgen. Waar je inspiratie kan opdoen en elkaar aansteken om beter te doen.

Je kunt TED afdoen als een opzet voor gekke professoren en naïevelingen. Maar feit is dat Google er het levenslicht zag, dat het eerste touch-screen er op jubelend gekraai werd onthaald. Al Gore, Bill Gates, Pattie Maes, Michelle Obama, Gordon Brown, Peter Gabriel, Richard Branson, Isabel Allende. Grote namen wisselen er af met onbekende wetenschapper en denkers met minstens even releverende ideeën.

Enkele boeiende TED-presentaties die het bekijken waard zijn:

 • Het touch-screen uit 2006 zie je 2 à 3 jaar later terugkomen bij producten als de Apple iPhone en Microsoft Surface.
 • Kijk ook eens naar video’s zoals deze over draadloze elektriciteit (ja echt) en deze over Siftables, een nieuwe manier van hands-on leren. Zullen we binnen 3 jaar deze video ook herbekijken?
 • Filmfans zullen Minority Report herkennen, maar in deze demo wordt een soort draagbare kruising tussen een camera, projector, telefoon en computer getoond.
 • Het internet zoals het vandaag bestaat is -slechts- 5000 dagen oud. In deze presentatie vraagt de spreker zich af wat er binnen de komende 5000 dagen allemaal staat te gebeuren.
 • En tot slot nog deze: David Pogue, columnist bij de New York Times, heeft een onderhoudende presentatie over (mobiele) telefoontoestellen.

De tv-reportage wordt vanavond uitgezonden om 20:10 uur en om 23:15 uur op Canvas.

 Tv tip: vanavond in Panorama

Over redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van de Telenet Blog. Dit is ons venster op de telecomwereld. Een forum met nieuwtjes, opiniestukken, initiatieven, faits divers, onze bedrijfscultuur, … Ook jouw mening lezen we hier graag.

Overige berichten van deze auteur

Aanverwante artikels:

 1. Tip: tijdzappen met de pijltjestoetsen
 2. Resultaten poll ‘op afstand programmeren’
 3. Voorstelling Charlotte (Telenet Webcare)
 4. De digitale tv van de toekomst
 5. PRIME bij LA Screenings: ‘Courtney Cox op zoek naar een jonge man’


1 reactie

  Oooh zo’n conferentie mogen bijwonen zou echt fantastisch zijn. PICNIC in Amsterdam is een leuk alternatief. Piepklein in vergelijking met TED, maar toch ook uiterst inspirerend.

  28 september 2009 om 16:12 Saskia